- savanyú káposzta levél és savanyított darált káposzta VAGY egész savanyított káposzta
- 150g tokaszalonna
- 150g füstölt szalonna (kolozsvári)
- 800g darált sertés VAGY 400g darált sertés és 400g sarált borjú
- 200g vöröshagyma
- 150g rízs
- 4-5l alaplé
Előkészítés
A káposztát blansírozzuk - azaz forrásba lévő vízbe dobjuk 1-2 percig bent tartjuk majd jéghideg vízbe rakjuk
Töltelék
A szalonnákat 1,5 cm-et kockára vágjuk, zsírjukat serpenyőben kiengedjük (szalonna legyen üveges, de ne pörcös) aztán ledaráljuk .
A szalonnazsíron a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk (lassú tűzön - 15 percig). Hozzáadjuk a rízst, alaplével felöntjük majd ha beszívja/elpárolog a lé újra hozzáöntünk ezt addig folytatjuk amig a rízs félig kész ezután mégegyszer felöntjük és pár perc után az egészet hozzáöntjük a darált szalonna darált húshoz. Homogénre keverjük az egészet. A kész töltelékhez kilónként 1dl alaplevet öntünk.
Elkészítés
A káposztaleveleket megtöltjük, a töltelékkel összecsomagoljuk, és cserép vagy vasedénybe rakjuk. Alá és felé rakjuk a reszelt káposztát 2-3 szál csombort rakunk a káposzta közé. Az egészet felöntjük alaplével.
120 fokon 3-4 óráig sütjük sütőben.
Recept:
Molnár B Tamár fordítású A főzés tudománya című könyvből van