Peti Kajál

Peti Kajál

Túrógombóc

2021. október 19. - petya90

Túrógombóc

Alapanyagok:

  • 500 gramm zsíros tehéntúró
  • 3 db tojás, szétválasztva
  • 60 gramm búzadara
  • 60 gramm liszt
  • egy evőkanál porcukor
  • egy (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • fél teáskanál só

A morzsához:

  • 150 gramm morzsa
  • 50 gramm vaj

A tálaláshoz:

  • zsíros tejföl
  • porcukor
  • fahéj vagy reszelt citromhéj

A tojásokat szétválasztom, két külön tálba teszem a sárgáját és a fehérjét. A túrót alaposan elkeverem a tojássárgájával, a cukorral, sóval, citromhéjjal, majd hozzáadom a darát, végül a lisztet is. Nagyon alaposan elkeverem. Legalább két órán át pihentetem a hűtőben. Ekkor verem fel a tojásfehérjéket habbá, és a masszához forgatom. Ezen a ponton friss kaprot is adhatok a masszához, ahogy a fent említett 17. századi ősverzió teszi.

Egy serpenyőben felolvasztom a vajat (nem szabad megégnie, ha megég kuka), beleszórom a morzsát, és állandó kevergetés mellett aranyszínűre pirítom. Félreteszem. 

Egy lábosban vizet forralok (legalább 5-7 litert), sózom, esetleg cukrozom is. A masszából gombócot vagy két vizes evőkanállal galuskát formázok, először csak egyet, a vízbe pottyantom, és 2 percig főzöm. Ha jó az állaga, megyek tovább. Ha szétesett, adok hozzá egy kanál lisztet, és megint megnézem egy próbagombóccal, hogy működik-e. Ha túl kemény lenne, akkor egy kanálnyi túrót vagy tejfölt adok hozzá.

A kész gombócokat még forrón a morzsába hempergetem, tejföllel, fahéjas porcukorral tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://petikajal.blog.hu/api/trackback/id/tr7616727818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása