Túrógombóc
Alapanyagok:
- 500 gramm zsíros tehéntúró
- 3 db tojás, szétválasztva
- 60 gramm búzadara
- 60 gramm liszt
- egy evőkanál porcukor
- egy (kezeletlen) citrom reszelt héja
- fél teáskanál só
A morzsához:
- 150 gramm morzsa
- 50 gramm vaj
A tálaláshoz:
- zsíros tejföl
- porcukor
- fahéj vagy reszelt citromhéj
A tojásokat szétválasztom, két külön tálba teszem a sárgáját és a fehérjét. A túrót alaposan elkeverem a tojássárgájával, a cukorral, sóval, citromhéjjal, majd hozzáadom a darát, végül a lisztet is. Nagyon alaposan elkeverem. Legalább két órán át pihentetem a hűtőben. Ekkor verem fel a tojásfehérjéket habbá, és a masszához forgatom. Ezen a ponton friss kaprot is adhatok a masszához, ahogy a fent említett 17. századi ősverzió teszi.
Egy serpenyőben felolvasztom a vajat (nem szabad megégnie, ha megég kuka), beleszórom a morzsát, és állandó kevergetés mellett aranyszínűre pirítom. Félreteszem.
Egy lábosban vizet forralok (legalább 5-7 litert), sózom, esetleg cukrozom is. A masszából gombócot vagy két vizes evőkanállal galuskát formázok, először csak egyet, a vízbe pottyantom, és 2 percig főzöm. Ha jó az állaga, megyek tovább. Ha szétesett, adok hozzá egy kanál lisztet, és megint megnézem egy próbagombóccal, hogy működik-e. Ha túl kemény lenne, akkor egy kanálnyi túrót vagy tejfölt adok hozzá.
A kész gombócokat még forrón a morzsába hempergetem, tejföllel, fahéjas porcukorral tálalom.