- 3 db közepes répa
- 2 db nagy hagyma
- 4 db szárzeller
- 1,2 dl jó minöségű vörösbor
- 4 friss bazsalikom levél
- parmezán
- 60dkg zsírszegény darált disznó hús
- 30dkg darált marha hús
- 400g sűrű paradicsompüré (passata)
- 200 gram vaj
- kis olivaolaj
- tej
- só, bors, leheletnyi reszelt szerecsendió
A vajat és az olivaolajat felmelegítem, majd hozzárakom a finomra vágott hagymát, 10-15 perc alatt alacsony lángon megfonnyasztom. Fontos hogy ne piroljun meg!
Aztán hozzáadom a kockára vágott répát és szárzellert . Ezt a hármat odapiritom, jó ha kicsit oda is kozmál. Ezek után mehet a hús és vörösbor. Húst készre főzőm, közben fakanállal apritom hogy ne maradjanak nagy egész összeállt darabok. Ha elpárolgott a vörösbor akkor kevés vízet vagy tejet adok hozzá kb 5-10cl-ket, minidg pótlom.
A parmezán szélét (héját) levágom és azt is beledobom. Belerakom a paradicsomot. Fontos hogy ne egy paradicsomos mártás legyen, ez egy húsos ragu.
Sózóm, Borsozom, szerecsendiózom. 20-30 percig rotyogtatom.
Utána felöntöm tejjel rádobom a babérleveleket úgy hogy majdnem ellepje és előmelegített sűtőbe rakom és 80-100 fokon 3-4-5 óráig rotyogtatom, rárakom a fedőt is úgy hogy egy kis rész szabad legyen. Az a jó ha épp csak 1-2 buborék jön fel benne.
Tagliattale tésztát főzők ki hozzá al dante-re. Majd összeforgatom a ragut a tésztával egy serpenyőben
Bazsalikommal és parmezánnal tálalom